10 tips vakantie Kos

1. Op Kos kun je ontzettend veel doen
In Kos-stad zijn veel, heel veel uitgaansmogelijkheden, zoals bars, discotheken, bioscopen en restaurants. Overal op het eiland van je de klassieke taverna’s (kleine restaurantjes) met terrasjes. Als je van sporten houdt, is Kos hét eiland voor je. Je kunt op Kos windsurfen, zeilen, tennissen, parasailen, waterskien, paardrijden, duiken in Kefalos en natuurlijk fietsen.

2. De natuur op Kos is geweldig
Kos wordt het fietseiland van Griekenland genoemd, dat wist je misschien al. Weet je dat het ook het eiland van Hippocrates is (van die eed die artsen afleggen). Het eiland hoort bij de Dodekanesos en is de derde in grootte. Kos heeft een mooie haven, lange stranden en kristalhelder zeewater. Turkije ligt ‘aan de overkant’ op slechts een paar kilometer afstand. Kos bestaat voornamelijk uit laagland, alleen in het oosten is een hoge bergketen.

3. Kos heeft veel toeristische attracties
Kos is een supertoeristisch eiland, maar dat dan zonder de originele charmes te verliezen. Op Kos staat de vesting van Antimacheia, waarbinnen nog oude kerkjes en ruines van huizen staan. De windmolen in het centrum draait nog echt. Op het westen van het eiland vind je Kefalos, een dorp met een windmolen. Ook kun je hier prima duiken. Kos-stad is de belangrijkste haven van het eiland.

4.Kos is voor jong en oud
Kos is in de loop van de jaren een favoriet vakantieland geworden bij de Nederlanders. Ook niet zo raar eigenlijk, in combinatie met de term ‘fietseiland’. Ook als je kleintjes hebt kun je hier prima terecht en heerlijke fietstochten maken. Grotere ‘kleintjes’ vermaken zich uitstekend in een van de populaire discotheken of barretjes.

5. Ga eens naar Asklepion
We hebben al wat geschreven over Hippocrates. Op dit eiland heeft hij voor de eerste keer de welbekende eed afgelegd. Op Kos kun je naar Asklepion, eigenlijk het belangrijkste monument. Hier kun je de opgravingen van het allereerste ziekenhuis ter wereld zien, en je een voorstelling maken van hoe Hippocrates hier die eed heeft afgelegd. Heel apart.

6. Algemene informatie over het eiland Kos
Wuivende palmen, geurende en kleurende oleanders en bougainville zorgen voor een echte Griekse sfeer in de vele witte dorpjes op het eiland. Bovendien is er veel bewaard gebleven van de oorspronkelijke natuur op Kos. Ga maar eens kijken in de dorpjes Asfendiou, Kardamena, Pili, Marmari of Mastichari.

7. Bezoek het Johannieter kasteel
Als je tóch op Kos bent, moet je dit gezien hebben. Het is een kasteel uit de 16e eeuw, dit beschermde in die tijd de Grieken tegen de Turken. Buiten het feit dat het erg leuk is om het kasteel te bekijken, heb je hier ook een schitterend uitzicht over Kos-stad.

8. Lekker Grieks eten
De Griekse keuken kennen de meeste mensen al uit de Griekse restaurants in ons land. Op Kos zul je ontdekken dat deze toch nog wat uitgebreider is.. Bovendien smaakt alles op een leuk terras bij zonsondergang altijd net nog iets beter. Je zult veel eetgelegenheden met de naam ‘Taverna’ ontdekken. Dit zijn van origine authentieke Griekse eetgelegenheden met een karige inrichting, houten of stalen tafels met plastic of stoffen kleedjes en oude houten stoelen. Wist je dat de Grieken eigenlijk nooit voor 21.00 uur eten? Daarbij is het gebruikelijk dat alle gerechten tegelijkertijd op tafel worden gezet, net even anders dan hier dus.

9. Dankzij de Euro kun je makkelijk betalen
De Euro is het wettige betaalmiddel. Vroeger waren dat Drachmen, zodat je moest omrekenen. Dankzij de Euro hoeft dat niet meer. Je kunt pinnen met je bank- of giropas, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat niet op elke straathoek een geldautomaat hangt.

10. Zeker niet duur
Een weekje naar Kos inclusief vliegreis kost zo’n € 450,00 tot € 500,00. natuurlijk kun je dat meer of minder duur maken door een exclusief hotel te boeken of juist een voordelig appartement. Ook het tijdstip van je vakantie maakt een groot verschil in de prijs. Bovendien zijn lastminute vakanties naar Kos vaak voordelig te boeken.